Hírek, események

Digitális gyermekvédelem

Tisztelt Szülők!

A Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája és a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány Tanszékének hallgatói tájékoztató anyagot készítettek összesen huszonegy közösségimédia-platformhoz, játékhoz és csevegőalkalmazáshoz, ami a szülők és pedagógusok számára is segítséget nyújthat a gyerekek online világának megértéséhez.

„A szülők és a gyermekek, fiatalok médiahasználati szokásai annyira különböznek, hogy a szülő sokszor nem is hall azokról a platformokról, amelyeket a gyermeke használ, és az is előfordul, hogy a funkcióit sem érti. Így nehéz helyzetbe kerülhet, amikor a gyermeke engedélyt kér arra, hogy regisztráljon valamelyik platformra; ha pedig a platform használatával kapcsolatos élményeit osztja meg, vagy segítséget kér, a szülő gyakran nem is érti, miről beszél gyermeke.”

Az elkészített tájékoztató hiánypótló szerepet tölt be és a digitális médiában kevésbé járatos felhasználók számára is érthető a nyelvezete.

A tájékoztató az alábbi linken érhető el:

https://digitalisgyermekvedelem.hu/platformok

 
Tanítás nélküli munkanap
Tájékoztatjuk a kedves szülőket és növendékeinket, hogy iskolánkban 2020. november 26-án és 27-én tanítás nélküli munkanap lesz. Ezeken a napokon az iskola zárva tart!
 

 

ŐSZI SZÜNET

Tájékoztatjuk kedves növendékeinket és a szülőket, hogy az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. október 22., csütörtök; az őszi szünet utáni első tanítási nap 2020. november 3., kedd.

November 2-án, a tanítás nélküli munkanapon nevelőtestületi értekezletet tartunk.

 

 

ERZSÉBET-tábor 

Iskolánkban június 29-től július 3-ig tartottunk Erzsébet-tábort húsz növendékkel. Minden nap 8-tól 17 óráig nyújtottunk programokat és négyszeri étkezést a gyerekeknek. 
Hétfőn, a tábornyitás után csoportokat alakítottunk, majd a gyerekek higiéniai oktatásban részesültek (videó megnézése, beszélgetés), ezután sportvetélkedő következett. Ebéd után néptáncot gyakoroltak, majd táncház következett Bábel Brigitta irányításával, aki egész héten a táncos-sportos foglalkozásokat vezette.
Kedden délelőtt a gyerekek virágokat ültettek , valamint a kertben lévő padot újították fel . 
A délutáni program táncgyakorlás volt.
Szerdán kirándultunk. Reggeli után busszal mentünk Ráckevére, ahol a piacon felszálltunk a Balabán nevű hajóra. Megkerültük a Kerekzátonyt, majd felhajóztunk egészen Szigetszentmártonig, megkerültük az Angyali-szigetet. Nagyon érdekes volt látni a várost a Dunáról.
A hajón a gyerekek lángost ettek tízóraira. 
Visszaérve Ráckevére, a Cadran Étteremben költöttük el az ebédet, majd megtekintettük Ráckeve városközpontját. Ezután  látogatáson vettünk részt a Szerb Templomban.
A táborba való visszatérés után vetítés keretében megbeszéltük a kirándulás élményeit.
Csütörtök délelőtt bemelegítés után ismét táncot gyakoroltak a gyerekek. Délután elsétáltunk a Petőfi Múzeumba, ahol  sok érdekességet tudhattunk meg Petőfi Sándor dömsödi tartózkodásáról. Ezután Dömsöd központjától (Szent Márton kert, Községháza, Református Templom) a Petőfi fáig sétáltunk, és a múzeum vezetője sok érdekes dolgot mesélt Dömsöd múltjáról.
Mivel nagyon meleg volt, a strandon folytattuk a délutánt. Miután kissé lehűltünk a vízben, visszamentünk a táborba, ahol a kovászolásról tanulhattak a gyerekek.
Az utolsó nap kézműves foglalkozása a kenyérkészítés volt, kisütöttük a saját készítésű kenyereinket. Ebéd után fagyit kaptak a gyerekek. Kora délután  készült a gulyásleves.Míg főtt a leves, a gyerekeknek akadályverseny volt az udvaron, majd a tábor alatt készült fényképeket és videókat néztük meg.
A tábort a szülőkkel közös étkezéssel fejeztük be azzal a reménnyel, hogy jövőre is rendezhetünk Erzsébet-tábort a Dezső Lajos Alapfokú Művészeti Iskolában!
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki segítette és támogatta táborunkat!

 

ÉV VÉGI HÍREK

Március 16-tól digitális oktatással tanítottunk iskolánkban. Úgy vélem, hogy mind kollégáim, mind a növendékek és szüleik jól „vizsgáztak” a megváltozott körülmények között. Mindannyiuknak köszönöm a helytállást!
Sajnos, valamennyi programunkat, versenyeket, találkozókat le kellett mondani a vírus okozta korlátozások miatt, így elmaradt a szokásos fúvós találkozónk is.
A korlátozások kihirdetésének napján, március 14-én zsűrizték a Csepel-sziget Ifjú Tehetségei XIX. Regionális Képző- és Iparművészeti Pályázat alkotásait a budapesti Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A díjátadóra nem került sor (ezt majd később pótolják), de a katalógust megkaptuk. A következő gyerekek részesültek díjazásban:
I. korcsoport:
Fődíj – Bárány Barnabás (portré) és Jánosi Gábor (portré),
Különdíj – Kadók László Levente (portré).
Felkészítő tanárok: Brusztné Firnigl Judit és Germán Fatime.

Sikeres volt két növendékünk felvételi vizsgája: Győrfi Evelin a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, Szűcs Henrietta a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumba nyert felvételt. Felkészítő tanár: Kérges Tünde.

Június 22-től 26-ig napközis zenei tábort szerveztünk a dömsödi növendékeink részére. A gyerekeknek 9 és16 óra között szerveztünk programokat a zeneiskolában. Minden délelőtt csengettyűn gyakoroltak két csoportban Donec Szergej vezetésével, és valamilyen külön zenei program is volt. Sikeresen megtanultak több szólamban csengettyűzni, és remélhetőleg, mihamarabb be tudják mutatni nagyközönség előtt is a tanultakat.
Délutánonként kézműves foglalkozás, tánctanulás, vetélkedők voltak. Csütörtök délután Vass Ilona vezetésével a Petőfi Múzeumot látogatták meg, majd a Petőfi fához sétáltak le, a Duna-partra. Köszönöm Ilonkának a sok-sok információt és a kíséretet!
Pénteken délelőtt kovásszal kenyeret dagasztottak-sütöttek, majd délután játékkal egybekötött bográcsozás volt, amelyet Lakatos Károly irányított. Köszönjük a segítséget és az eszközöket!
Egész héten a Konyha szállította a finom ételeket a gyerekeknek. Köszönjük Tóth Erzsikének és kollégáinak a segítséget. Itt köszönöm meg Bencze István polgármester úrnak és az Önkormányzatnak, hogy táborunk gyermekeit az ingyenes ebéddel támogatta.
Köszönöm Fabók Szilviának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a fejlesztő játékokat.
Köszönöm valamennyi kollégámnak, aki még közreműködött a tábor lebonyolításában: Berki Artúrné, Kérges Tünde, Tóth Andrea, Halasiné Németh Erika, Kanderka Andrea, Halassyné Székely Orsolya, Bai Barbara, Csernov Miklós és felesége Spilkó Csilla, Hornyák György, Bene Jánosné, Faragóné Pádár Tünde, Fülöp Lászlóné.
Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a tábor költségeihez: Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ, Burján Húsbolt, és végül, de nem utolsósorban köszönöm a szülőknek, hogy sok-sok finomságot hoztak a táborozók részére.

 

HÍREK A 2019-20. TANÉV I. FÉLÉVÉRŐL

A Kodály-program keretében a tankerület egy új Kawai pianínót szerzett be az iskolának. Kaptunk még két kiváló minőségű zongoraszéket is. Két tenorkürtöt és egy piccolót pedig az idei év elején várhatunk. A hangszerfelújításra kapott összeget zongorajavításra használtuk fel. Köszönöm dr. Pálos Annamária igazgató asszonynak és munkatársainak, hogy iskolánk hangszerparkja bővülhetett.

            Iskolánk környezete megszépült: az iskola kertjében lévő – mára már balesetveszélyesnek számító – kerti játékokat az önkormányzat munkatársai eltávolították, és rendezték a kertet. Köszönöm nekik az áldozatos munkát, Bencze István polgármester úrnak pedig megköszönöm szíves segítségét.

Szeretnék megköszönni Fabókné Poromb Zsókának a sok-sok gyönyörű fonalat, amelyet iskolánk képzőművészeti tanszakának ajánlott fel.

Decemberben a társastáncosok nagyon sok fellépésen vettek részt. 8-án a községi Mikulás rendezvényen, 17-én az Idősek karácsonyán, 19-én a községi karácsonyi műsorban táncoltak. 20-án tartották hagyományos karácsonyi gálaműsorukat a Petőfi Sándor OMK-ban. Felkészítő tanár: Bábel Brigitta.

December 12-én és 13-án adventi műsort adtunk a makádi általános iskolában és a Petőfi Sándor OMK-ban. Bemutatkoztak a zenei tanszakos- és a színjáték tanszakos növendékek. Felkészítő tanárok: Bai Barbara, Berki Artúrné, Csernov Miklós, Donec Szergej, Gábor Tünde, Halassyné Székely Orsolya, Kanderka Andrea, Kiss Árpád Bálint, Kovács Ferenc, Köntös Ágnes.

December 12-én zsűrizték karácsonyfánkat, amelyet iskolánk a „Szigetszentmiklósi Tankerület legszebb karácsonyfája” versenyre nevezett be. A tankerület biztosította a fenyőfát és a díszítéshez szükséges összeget. A karácsonyfát olyan mézeskaláccsal díszítettük fel, amelyeket a képzős gyerekek írókáztak. Ezenkívül a gyerekek még egy mézeskalács várost is építettek. A karácsonyfánk Különdíjat kapott a versenyen. Felkészítő tanárok: Brusztné Firnigl Judit, Germán Fatime. A munkát koordinálták és segítették: Köntös Ágnes, Berki Artúrné, Donec Szergej, Faragóné Pádár Tünde, Bene Jánosné.

December 8-án a szolfézscsoportok énekeltek a községi Mikulás ünnepségen. Felkészítő tanár: Donec Szergej.

December 7-én a Szigetszentmiklósi Konduktív Óvoda és EGYMI szervezésében egy koncertet tartottak, melynek címe „Egy másik út, mely összefut” volt. Várkonyi Viktória (tenorkürt) és Várkonyi Petra (fuvola) növendékünk fellépett ezen a rendezvényen. A gyerekeket Viki felkészítő tanára, Csernov Miklós is elkísérte. Petra felkészítő tanára: Bai Barbara.

December 5-én tartotta a tankerület a központi adventi koncertet a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és AMI-ban. A hangversenyen kürtön közműködött kollégánk, Hornyák György.

A csepeli Nagy Imre Általános Iskola és AMI által meghirdetett rajzpályázaton, melynek témája Nemes Nagy Ágnes verseinek illusztrálása volt, dicséretben részesült és munkája kiállításra került: Szeibert Simon, Kadók Boglárka, Kadók László Levente, Stasinska Hanna Mária, Danyi Zsanett Erika, Crisan Krisztina, Bárány Barnabás. Felkészítő tanárok: Brusztné Firnigl Judit és Germán Fatime.

Idén először részt vettünk a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészete és a Ráckevei Dunaági Szövetség által meghirdetett „Ősi halászati módszerek és mai sporthorgászat a Ráckevei-Dunán” rajzpályázaton, ahol szép helyezéseket értünk el. A díjkiosztó november 22-én volt a Petőfi Sándor OMK-ban. Eredmények: Jánosi Gábor 2. helyezés, Ács Bálint Miksa 3. helyezés. Felkészítő tanárok: Brusztné Firnigl Judit és Germán Fatime

Köntös Ágnes intézményvezető

 

DÖMSÖDI MŰVÉSZETI NAPOK 2019.

Október 24-25-én rendeztük meg a Dömsödi Művészeti Napokat, immáron 19. alkalommal A Petőfi Sándor Oktatási és Művelődési Központban.

Művésztanáraink 24-én „Kakaó” Koncertet adtak az alsó tagozatos és ötödik osztályos gyerekeknek, akiket a végén egy pohár kakaóval és egy szelet kaláccsal vendégeltünk meg. Fellépő pedagógusok: Bai Barbara, Berki Artúrné, Csernov Miklós, Donec Szergej, Halassyné Székely Orsolya, Kovács Ferenc.

25-én közös műsort adtunk a dömsödi helyi művészekkel. Ezen a napon kiállítás nyílt Mészáros Miklósné Manyika és Babityné Mészáros Gyöngyi gyönyörű alkotásaiból, és ezen a napon nyitottuk meg a képzős növendékeink kiállítását is. A vendégeket Bencze István polgármester úr köszöntötte, a laudációt Vass Ilona írta.

A műsorban felléptek: Bábel Brigitta balettcsoportja, a Dömsödi Banya Klub (felkészítő Ócsai Juli, km. Donec Szergej), a Dömsödi Református Kórus (vezényelt Földváriné Balikó Mariann, km. Turóczi-Koós Claudia), a Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola szavalói, Hajdú László – tárogató, a Ju és Zsu Társulat (felkészítő Ócsai Juli), Ócsai Juli, valamint a művészeti iskola zenei tanszakos növendékei és tanárai, színjátékos- (felkészítő Gábor Tünde) és társastáncos növendékeink (felkészítő: Bábel Brigitta). Köszönet valamennyi fellépőnek és felkészítőnek! Köszönöm a művelődési ház vezetőjének és dolgozóinak, valamint iskolánk dolgozóinak a rendezvény lebonyolításában való közreműködést. Köszönöm, hogy az általános iskola pedagógusai rendelkezésünkre bocsátották a termeket az öltözéshez. Külön köszönet Vass Ilonának az esten készített fotókért!